Elprisstyrning

Vad menar vi med elprisstyrning och hur kan du spara pengar genom att använda det?

Väldigt enkelt förklarat så kan man säga att man sparar pengar genom att använda elen då den är billig istället för när den är dyr. Detta kan man ju göra på egen hand genom att helt enkelt inte använda viss elektrisk utrustning när elen är dyr. Men det finns smartare sätt!

Bilden ovan visar ett typiskt utseende på hur elpriset kan se ut under dagen, en puckel på morgonen och en puckel på eftermiddagen. Däremellan är elpriser lägre. (Observera att utseendet på denna graf varierar kraftigt)

Ett praktiskt exempel med varmvattenberedare

Vi tar ett exemplet med en familj som har varmvattenberedare för att värma sitt vatten, något som är väldigt vanligt förekommande i äldre hus. Familjen består av 2 vuxna och 2 tonåringar.

För att se hur en besparing kan se ut så gör vi en liten räkneövning:

Det går åt 0,00116 kWh att värma 1 liter vatten 1 grad. Om man antar att vattnet värms från 10 till 40 grader och att en 5 minuters dusch förbrukar ungefär 60 liter så går det alltså åt 0.00116 * 30 * 60 = 2.1 kWh att värma vattnet som behövs för en dusch. Om vi tänker oss denna familj med 4 personer som i snitt duschar 5 minuter var varje morgon så blir det alltså 8.4 kWh. Om vi värmer upp det förbrukade vattnet under en period med högt elpris (låt oss anta ca 2.5 kr/kWh) så innebär det en kostnad på 21kr.

Om vi istället väntar med att värma vattnet till en period då det är billig el (säg 70 öre/kWh) så kostar motsvarande uppvärmning endast ca 6kr, alltså en besparing på 15kr/dag.

Det låter kanske inte så mycket, men på ett år blir det nästan 5500 kr.

Familjen sparar i detta fall ca 5500kr varje år!

Hela vitsen är att man inte behöver värma upp vattnet direkt efter att man duschat då elen är dyr utan faktiskt kan vänta till senare då priset är lägre. Det innebär alltså att man inte behöver anpassa när man använder sitt varmvatten utan istället anpassa när man värmer sitt varmvatten. Och detta helt automatiskt utan att man själv behöver göra något..

Hur funkar det rent praktiskt då?

Vi på har tagit fram en produkt som man installerar vid sin varmvattenberedare. Denna anpassar när varmvattenberedaren får värma genom att analysera elpriset. Man kan t.ex ställa in att man vill att varmvattenberedan ska värma de 5 billigaste timmarna varje dygn. Det gör man vi installation, sen är det bara att luta sig tillbaka och spara pengar varje gång man duschar 🙂

Det krävs att en elektriker gör inkopplingen som görs genom att ansluta fas och nolla in och sen koppla vidare utgående fas och nolla till varmvattenberedaren (eller annan förbrukare).
Inställningarna för elprisstyrningen gör man sen enkelt i Locus-Home-appen, där man även konfigurerar enheten att ansluta mot till Wi-Fi.